ING schrapt nog eens 300 banen bij zijn Nederlandse bankactiviteiten.
Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.
De ontslagen komen bovenop het verlies van circa 1400 banen dat vorig jaar voor de periode tot en met 2015 werd aangekondigd. In totaal kost de in 2012 ingezette reorganisatie nu circa 4100 arbeidsplaatsen.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaf aan dat het banenverlies vooral komt door het veranderende gedrag van consumenten, die steeds minder gebruikmaken van bankfilialen. “Daardoor zijn helaas meer veranderingen nodig”, stelde hij. “We richten ons op de levering van de beste service aan onze klanten. Dat kan helaas soms met minder mensen.”
De opkomst van internetbankieren en het razendsnel gegroeide gebruik van smartphones zorgt ervoor dat banken minder filialen nodig hebben. Afgelopen jaar gaf Rabobank al aan dat er duizenden banen verloren gaan bij het bedrijf, mede door het veranderende gedrag van klanten.
Minder winst voor ING
De economische situatie in Nederland is volgens Hamers ondertussen aan de beterende hand. "De werkloosheid stabiliseert, de huizenprijzen lijken de bodem te hebben bereikt. Dat wijst op een betere, maar nog altijd fragiele situatie", gaf hij aan. ING verwacht echter ook de komende maanden nog aanzienlijke kosten te maken voor de risico's op wanbetalingen.
Van de recente onrust rond diverse opkomende economieën verwacht ING vooralsnog weinig problemen. "Onze blootstelling aan die markten is relatief beperkt'', stelde risicodirecteur Wilfred Nagel.
In de laatste drie maanden van vorig jaar behaalde de bank ruim 60 procent minder winst dan een jaar eerder. ING realiseerde vorig kwartaal een nettowinst van 539 miljoen euro, tegen 1,5 miljard euro een jaar eerder. Destijds behaalde het financiële concern veel winst op de verkoop van activiteiten.
De onderliggende winst, gecorrigeerd voor bijvoorbeeld verkopen van onderdelen en afschrijvingen, was vorig kwartaal met 405 miljoen euro wel 2,5 keer groter dan een jaar eerder.
De onderliggende winst van de bankactiviteiten verdrievoudigde in de laatste 3 maanden van 2013 ruimschoots, tot 904 miljoen euro. Het resultaat van de verzekeringsactiviteiten steeg met ruim 13 procent tot 215 miljoen euro.
Succesvol 2013
In heel 2013 ging de winst van ING met 22 procent omhoog tot 3,26 miljard euro. Bestuursvoorzitter Hamers sprak van een "succesvol'' jaar, waarin zowel de resultaten van de bank als van de verzekeringsactiviteiten verbeterde. ING werkt aan de verzelfstandiging van de verzekeringsactiviteiten, die naar verwachting later dit jaar als NN naar de beurs worden gebracht. De voorbereidingen daarvoor liggen volgens Hamers op schema.
ING maakt nog altijd hoge kosten in verband met de risico's op wanbetalingen. Met 560 miljoen euro lagen die kosten wel bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. De totale kosten van het concern waren in het vierde kwartaal even hoog als in de laatste 3 maanden van 2012. Door de kosten van de bankenbelasting en extra reorganisatielasten waren de kosten bijna 11 procent hoger dan in het derde kwartaal.
Staatssteun aflossen
ING betaalde vorig kwartaal opnieuw een deel van de staatssteun af die tijdens de financiële crisis werd ontvangen. De verdere aflossing daarvan heeft de hoogste prioriteit voor het concern, dat daarom over 2013 geen dividend uitkeert.
Financieel directeur Patrick Flynn herhaalde dat ING de staatssteun zo snel mogelijk wil aflossen. Het tempo waarin dat gebeurt laat het bedrijf komend jaar echter mede afhangen van de uitkomsten van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) en van de verzelfstandiging van de verzekeringstak.
Een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de hypotheekportefeuilles van Nederlandse banken heeft voor ING geen negatieve gevolgen gehad, stelde Hamers. Volgens hem zegt dit echter nog niets over het onderzoek van de ECB, omdat het nog te vroeg is om de uitkomsten daarvan te voorspellen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl